Kopřiva je spíše nenápadná. Nemá ani nápadný tvar, ani nápadné květiny. Přesto je rostlina známá všem. Pokud se s ní náhodou dostanete do kontaktu, získá si respekt svými kopřivovými chloupky. Najdeme ji na okrajích lesů, v zahradě nebo na přehnojených místech, kde půdní život narušilo příliš mnoho živin.
Podle švýcarského kněze a přírodního léčitele Künzleho by rostlinu hmyz už dávno vyhubil, kdyby se úspěšně nebránila svými štiplavými chloupky. Protože kopřiva je skutečnou bombou životně důležitých látek: obsahuje vitamíny A, E, B2, B5 a C, množství minerálů a stopových prvků jako vápník, draslík, fosfor, železo a mangan. Kromě toho obsahuje přibližně 30 % bílkovin.
Obsah vitamínu C je 6krát vyšší než v pomerančích. V závislosti na místě je obsah železa přibližně třikrát vyšší než ve steaku nebo špenátu. Železo v kopřivě se dokáže lépe vstřebat, protože vitamín C, který obsahuje, to podporuje. Pro bezpečný přístup k cenným ingrediencím lze kopřivu drtit, vařit nebo mixovat. Nejraději máme kopřivové smoothie s ovocem. Rodina Aeschbacherových měla během dlouhých pobytů v horách divokou kopřivovou zeleninu.
Rostlina pro silné vlasy
Traduje se, že obchodníci s koňmi krmili svá zvířata semeny a listy kopřivy, aby koně rychle získali hustou a lesklou srst. Dokázali tedy získat vyšší cenu.
Známá bylinkářka Maria Treben si vždy po umytí oplachovala vlasy odvarem kopřivových listů a do vysokého věku měla husté a zdravé vlasy.
